108 Names of Lord Shiva | Ashtottara Shatanamavali of Lord Shiva (2024)

शिव

1

ॐ शिवाय नमः।

Om Shivaya Namah।

जो परम पावन हैं।

महेश्वर

2

ॐ महेश्वराय नमः।

Om Maheshwaraya Namah।

जो देवों के देव हैं।

शम्भु

3

ॐ शम्भवे नमः।

Om Shambhave Namah।

सुख-सम्पत्ति प्रदान करने वाले

पिनाकिन्

4

ॐ पिनाकिने नमः।

Om Pinakine Namah।

पिनाक नामक धनुष धारण करने वाले

शशिशेखर

5

ॐ शशिशेखराय नमः।

Om Shashishekharaya Namah।

शीश पर चन्द्रमा धारण करने वाले

वामदेवाय

6

ॐ वामदेवाय नमः।

Om Vamadevaya Namah।

जो समस्त प्रकार से शुभ एवं सुन्दर हैं।

विरूपाक्ष

7

ॐ विरूपाक्षाय नमः।

Om Virupakshaya Namah।

तिरछी आँखों वाले भगवान शिव

कपर्दी

8

ॐ कपर्दिने नमः।

Om Kapardine Namah।

जटा धारण करने वाले

नीललोहित

9

ॐ नीललोहिताय नमः।

Om Nilalohitaya Namah।

नील वर्ण वाले

शङ्कर

10

ॐ शङ्कराय नमः।

Om Shankaraya Namah।

सुख-सम्पदा प्रदान करने वाले

शूलपाणी

11

ॐ शूलपाणिने नमः।

Om Shulapanine Namah।

त्रिशूल धारण करने वाले

खटवांगी

12

ॐ खट्वाङ्गिने नमः।

Om Khatvangine Namah।

खट्वाङ्ग नामक आयुध धारण करने वाले

विष्णुवल्लभ

13

ॐ विष्णुवल्लभाय नमः।

Om Vishnuvallabhaya Namah।

जो भगवान विष्णु को अति प्रिय हैं।

शिपिविष्ट

14

ॐ शिपिविष्टाय नमः।

Om Shipivishtaya Namah।

किरणों से व्याप्त

अम्बिकानाथ

15

ॐ अम्बिकाानाथाय नमः।

Om Ambikanathaya Namah।

जो देवी अम्बिका (पार्वती) के पति हैं।

श्रीकण्ठ

16

ॐ श्रीकण्ठाय नमः।

Om Shrikanthaya Namah।

सुन्दर कण्ठ वाले

भक्तवत्सल

17

ॐ भक्तवत्सलाय नमः।

Om Bhaktavatsalaya Namah।

भक्तों पर स्नेह एवं करुणा बरसाने वाले

भव

18

ॐ भवाय नमः।

Om Bhavaya Namah।

स्वयं प्रकट होने वाले

शर्व

19

ॐ शर्वाय नमः।

Om Sharvaya Namah।

समस्त कष्टों एवं पापों को नष्ट करने वाले

त्रिलोकेश

20

ॐ त्रिलोकेशाय नमः।

Om Trilokeshaya Namah।

तीनों लोकों के स्वामी एवं अधिपति

शितिकण्ठ

21

ॐ शितिकण्ठाय नमः।

Om sh*tikanthaya Namah।

श्वेत कण्ठ वाले

शिवाप्रिय

22

ॐ शिवाप्रियाय नमः।

Om Shiva-Priyaya Namah।

जो माता पार्वती को प्रिय हैं।

उग्र

23

ॐ उग्राय नमः।

Om Ugraya Namah।

अत्यन्त उग्र प्रकृति वाले

कपाली

24

ॐ कपालिने नमः।

Om Kapaline Namah।

गले में कपाल की माला धारण करने वाले

कामारी

25

ॐ कामारये नमः।

Om Kamaraye Namah।

कामदेव को भस्म करने वाले

अंधकारसुर सूदन

26

ॐ अन्धकासुरसूदनाय नमः।

Om Andhakasurasudanaya Namah।

अन्धकासुर का वध करने वाले

गङ्गाधर

27

ॐ गङ्गाधराय नमः।

Om Gangadharaya Namah।

जटाओं में देवी गङ्गा को धारण करने वाले

ललाटाक्ष

28

ॐ ललाटाक्षाय नमः।

Om Lalatakshaya Namah।

जिनके ललाट पर तीसरा नेत्र है।

कालकाल

29

ॐ कालकालाय नमः।

Om Kalakalaya Namah।

जो काल के भी काल हैं।

कृपानिधि

30

ॐ कृपानिधये नमः।

Om Kripanidhaye Namah।

भक्तों पर कृपा करने वाले, कृपा के सागर

भीम

31

ॐ भीमाय नमः।

Om Bhimaya Namah।

भीमकाय (विशाल) शरीर वाले

परशुहस्त

32

ॐ परशुहस्ताय नमः।

Om Parashuhastaya Namah।

परशु नामक अस्त्र धारण करने वाले

मृगपाणी

33

ॐ मृगपाणये नमः।

Om Mrigapanaye Namah।

हाथ में नर मृग धारण करने वाले

जटाधर

34

ॐ जटाधराय नमः।

Om Jatadharaya Namah।

जटा धारण करने वाले

कैलासवासी

35

ॐ कैलासवासिने नमः।

Om Kailasavasine Namah।

कैलाश पर्वत पर निवास करने वाले

कवची

36

ॐ कवचिने नमः।

Om Kawachine Namah।

विभिन्न प्रकार के आयुध धारण करने वाले

कठोर

37

ॐ कठोराय नमः।

Om Kathoraya Namah।

अत्यधिक सुदृढ़ शरीर वाले एवं अति बलशाली

त्रिपुरान्तक

38

ॐ त्रिपुरान्तकाय नमः।

Om Tripurantakaya Namah।

त्रिपुरासुर का अन्त करने वाले

वृषाङ्क

39

ॐ वृषाङ्काय नमः।

Om Vrishankaya Namah।

जिनके ध्वज पर वृष (नन्दी) का चिन्ह अङ्कित हैं।

वृषभारूढ़

40

ॐ वृषभारूढाय नमः।

Om Vrishabharudhaya Namah।

जो नन्दी पर सवार हैं।

भस्मोद्धूलितविग्रह

41

ॐ भस्मोद्धूलितविग्रहाय नमः।

Om Bhasmodhulitavigrahaya Namah।

सपूर्ण शरीर पर भस्म धारण करने वाले

सामप्रिय

42

ॐ सामप्रियाय नमः।

Om Samapriyaya Namah।

जिन्हें समानता प्रिय है।

स्वरमयी

43

ॐ स्वरमयाय नमः।

Om Swaramayaya Namah।

जो सङ्गीत में पारङ्गत हैं।

त्रयीमूर्ति

44

ॐ त्रयीमूर्तये नमः।

Om Trayimurtaye Namah।

जो त्रिमूर्ति (ब्रह्मा, विष्णु, महेश) में से एक हैं / जो ऋग्वेद, सामवेद एवं यजुर्वेद के रूप में स्थित हैं।

अनीश्वर

45

ॐ अनीश्वराय नमः।

Om Anishwaraya Namah।

जिनका कोई स्वामी नहीं हैं।

सर्वज्ञ

46

ॐ सर्वज्ञाय नमः।

Om Sarvajnaya Namah।

जो सर्वज्ञाता हैं।

परमात्मा

47

ॐ परमात्मने नमः।

Om Paramatmane Namah।

जो समस्त आत्माओं में श्रेष्ठ हैं।

सोमसूर्याग्निलोचन

48

ॐ सोमसूर्याग्निलोचनाय नमः।

Om Somasuryagnilochanaya Namah।

चन्द्र, सूर्य एवं अग्नि को अपने तीन नेत्रों के रूप में धारण करने वाले

हवि

49

ॐ हविषे नमः।

Om Havishe Namah।

जो हवि (हवन में आहुति के रूप में दिये जाने वाले द्रव्य) स्वरूप हैं।

यज्ञमय

50

ॐ यज्ञमयाय नमः।

Om Yajnamayaya Namah।

जो स्वयं यज्ञ स्वरूप हैं।

सोम

51

ॐ सोमाय नमः।

Om Somaya Namah।

जो चन्द्रमा के समान शीतल एवं निर्मल हैं।

पञ्चवक्त्र

52

ॐ पञ्चवक्त्राय नमः।

Om Panchavaktraya Namah।

पाँच मुख वाले

सदाशिव

53

ॐ सदाशिवाय नमः।

Om Sadashivaya Namah।

जो सदैव शुभ हैं।

विश्वेश्वर

54

ॐ विश्वेश्वराय नमः।

Om Vishveshwaraya Namah।

सम्पूर्ण सृष्टि के स्वामी

वीरभद्र

55

ॐ वीरभद्राय नमः।

Om Virabhadraya Namah।

जो उग्र भी हैं एवं शान्त भी

गणनाथ

56

ॐ गणनाथाय नमः।

Om Gananathaya Namah।

जो समस्त गणों (देवगण, मनुष्‍यगण एवं राक्षसगण) के अधिपति हैं।

प्रजापति

57

ॐ प्रजापतये नमः।

Om Prajapataye Namah।

समस्त प्राणियों के स्वामी

हिरण्यरेता

58

ॐ हिरण्यरेतसे नमः।

Om Hiranyaretase Namah।

सहस्र सूर्यों जितना तेज धारण करने वाले

दुर्धर्ष

59

ॐ दुर्धर्षाय नमः।

Om Durdharshaya Namah।

जिन्हें पराजित नहीं किया जा सकता

गिरीश

60

ॐ गिरीशाय नमः।

Om Girishaya Namah।

जो पर्वतों के स्वामी हैं।

गिरिश

61

ॐ गिरिशाय नमः।

Om Girishaya Namah।

कैलाश पर्वत पर शयन करने वाले

अनघ

62

ॐ अनघाय नमः।

Om Anaghaya Namah।

जो निर्विकार एवं दोषरहित हैं।

भुजङ्गभूषण

63

ॐ भुजङ्गभूषणाय नमः।

Om Bujangabhushanaya Namah।

सर्पों को आभूषण के रूप में धारण करने वाले

भर्ग

64

ॐ भर्गाय नमः।

Om Bhargaya Namah।

समस्त पापों को नष्ट करने वाले

गिरिधन्वा

65

ॐ गिरिधन्विने नमः।

Om Giridhanvane Namah।

मेरु पर्वत को अपने धनुष के रूप में धारण करने वाले

गिरिप्रिय

66

ॐ गिरिप्रियाय नमः।

Om Giripriyaya Namah।

जिन्हें पर्वत अति प्रिय हैं / जिन्हें देवी पार्वती अत्यन्त प्रिय हैं।

कृत्तिवासा

67

ॐ कृत्तिवाससे नमः।

Om Krittivasase Namah।

बाघम्बर धारण करने वाले

पुराराति

68

ॐ पुरारातये नमः।

Om Purarataye Namah।

त्रिपुरासुर एवं उनके त्रिपुरों (लोकों) का सँहार करने वाले

भगवान्

69

ॐ भगवते नमः।

Om Bhagawate Namah।

जो सर्वशक्तिमान ईश्वर हैं।

प्रमथाधिप

70

ॐ प्रमथाधिपाय नमः।

Om Pramathadhipaya Namah।

प्रमथगणों (शिवगणों) के अधिपति

मृत्युञ्जय

71

ॐ मृत्युञ्जयाय नमः।

Om Mrityunjayaya Namah।

मृत्यु पर विजय प्राप्त करने वाले

सूक्ष्मतनु

72

ॐ सूक्ष्मतनवे नमः।

Om Sukshmatanave Namah।

सूक्ष्म देह धारण करने वाले

जगद्व्यापी

73

ॐ जगद्व्यापिने नमः।

Om Jagadvyapine Namah।

सम्पूर्ण सृष्टि में विद्यमान रहने वाले

जगद्गुरू

74

ॐ जगद्गुरुवे नमः।

Om Jagadguruve Namah।

जो समस्त लोकों के गुरु हैं।

व्योमकेश

75

ॐ व्योमकेशाय नमः।

Om Vyomakeshaya Namah।

जिनके केश सम्पूर्ण आकाश में व्याप्त हैं।

महासेनजनक

76

ॐ महासेनजनकाय नमः।

Om Mahasenajanakaya Namah।

जो भगवान कार्तिकेय के पिता हैं।

चारुविक्रम

77

ॐ चारुविक्रमाय नमः।

Om Charuvikramaya Namah।

सुन्दरता को जीतने वाले

रुद्र

78

ॐ रुद्राय नमः।

Om Rudraya Namah।

भक्तों के कष्ट से द्रवित होने वाले

भूतपति

79

ॐ भूतपतये नमः।

Om Bhutapataye Namah।

जो पञ्चभूतों (अग्नि, वायु, जल, पृथ्वी, आकाश) के स्वामी हैं / जो भूतप्रेतों के स्वामी हैं।

स्थाणु

80

ॐ स्थाणवे नमः।

Om Sthanave Namah।

जो अडिग एवं अटल हैं।

अहिर्बुध्न्य

81

ॐ अहिर्बुध्न्याय नमः।

Om Ahirbudhnyaya Namah।

जो समस्त सृष्टि का आधार हैं / कुण्डलिनी धारण करने वाले

दिगम्बर

82

ॐ दिगम्बराय नमः।

Om Digambaraya Namah।

ब्रह्माण्ड को वस्त्र के रूप में धारण करने वाले

अष्टमूर्ति

83

ॐ अष्टमूर्तये नमः।

Om Ashtamurtaye Namah।

आठ रूपों वाले

अनेकात्मा

84

ॐ अनेकात्मने नमः।

Om Anekatmane Namah।

अनेक रूप धारण करने वाले

सात्त्विक

85

ॐ सात्त्विकाय नमः।

Om Sattvikaya Namah।

असीमित ऊर्जा के स्वामी

शुद्धविग्रह

86

ॐ शुद्धविग्रहाय नमः।

Om Shuddhavigrahaya Namah।

जो पूर्ण रूप से शुद्ध एवं निर्मल हैं।

शाश्वत

87

ॐ शाश्वताय नमः।

Om Shashvataya Namah।

जो अनन्त एवं अविनाशी हैं।

खण्डपरशु

88

ॐ खण्डपरशवे नमः।

Om Khandaparashave Namah।

खण्डित परशु धारण करने वाले

अज

89

ॐ अजाय नमः।

Om Ajaya Namah।

जो अजन्मा, असीमित एवं अजेय हैं।

पाशविमोचन

90

ॐ पाशविमोचकाय नमः।

Om Pashavimochakaya Namah।

समस्त सांसरिक बन्धनों से मुक्त करने वाले

मृड

91

ॐ मृडाय नमः।

Om Mridaya Namah।

सुख-सौभाग्य प्रदान करने वाले

पशुपति

92

ॐ पशुपतये नमः।

Om Pashupataye Namah।

समस्त पशुओं/जीवों के स्वामी

देव

93

ॐ देवाय नमः।

Om Devaya Namah।

जो सर्वशक्तिशाली सर्वव्यापी ईश्वर हैं।

महादेव

94

ॐ महादेवाय नमः।

Om Mahadevaya Namah।

जो देवों के भी देव हैं।

अव्यय

95

ॐ अव्ययाय नमः।

Om Avyayaya Namah।

जो अपरिवर्तनीय हैं।

हरि

96

ॐ हरये नमः।

Om Haraye Namah।

समस्त पापों को हरने वाले

भगनेत्रभिद्

97

ॐ भगनेत्रभिदे नमः।

Om Bhaganetrabhide Namah।

भग का नेत्र क्षतिग्रस्त करने वाले

अव्यक्त

98

ॐ अव्यक्ताय नमः।

Om Avyaktaya Namah।

जो अप्रत्यक्ष हैं।

दक्षाध्वरहर

99

ॐ दक्षाध्वरहराय नमः।

Om Dakshadhwaraharaya Namah।

दक्ष प्रजापति के यज्ञ का विध्वंश करने वाले

हर

100

ॐ हराय नमः।

Om Haraya Namah।

समस्त पाप बन्धनों को नष्ट करने वाले

पूषदन्तभित्

101

ॐ पूषदन्तभिदे नमः।

Om Pushadantabhide Namah।

पूषन नामक देव के दाँत तोड़ने वाले

अव्यग्र

102

ॐ अव्यग्राय नमः।

Om Avyagraya Namah।

स्थिर एवं अटल स्वभाव वाले

सहस्राक्ष

103

ॐ सहस्राक्षाय नमः।

Om Sahasrakshaya Namah।

सहस्र नेत्रों वाले

सहस्रपाद

104

ॐ सहस्रपदे नमः।

Om Sahasrapade Namah।

सहस्र पेरों वाले जो प्रत्येक स्थान पर उपस्थित हैं।

अपवर्गप्रद

105

ॐ अपवर्गप्रदाय नमः।

Om Apavargapradaya Namah।

मोक्ष प्रदान करने वाले

अनन्त

106

ॐ अनन्ताय नमः।

Om Anantaya Namah।

जो अनश्वर एवं अन्तहीन हैं।

तारक

107

ॐ तारकाय नमः।

Om Tarakaya Namah।

जीवों को मोक्ष प्रदान करने वाले

परमेश्वर

108

ॐ परमेश्वराय नमः।

Om Parameshwaraya Namah।

सर्वोच्च सत्ताधारी ईश्वर जिनसे सम्पूर्ण सृष्टि का सृजन एवं संहार होता हैं।

॥ Iti Shaktapramode Shri Shiva Ashtottarashatanamavalih Sampurna ॥

108 Names of Lord Shiva | Ashtottara Shatanamavali of Lord Shiva (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 6046

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.